Kinderen

Kindvriendelijke accommodatie

Op Texel vindt u beslist een geschikte accommodatie voor uw gezin. Er is een heel gevarieerd aanbod: van boerencampings met dieren tot boerencampings met prachtige bloemen of paarden. De meeste boerencampings op Texel zijn zeer kindvriendelijk en hebben een speelgelegenheid voor de kinderen.

Vrijuit spelen

Op het eiland zijn er veel gelegenheden voor kinderen om te spelen. Op de brede stranden kunnen kinderen lekker hun gang gaan. Er zijn veel fiets- en wandelroutes door het bos en de duinen. Verschillende wandel- en fietsroutes zijn speciaal samengesteld voor kinderen. Een absolute aanrader is het Sommeltjespad. Sommeltjes zijn een soort Texelse kabouters. Zij wijzen de kinderen de weg door het bos.

Zeehonden

Texel staat bekend om de vele zeehonden die rond het eiland leven. Hier is het oudste zeehondenopvangcentrum van Europa gevestigd: Ecomare. Je kunt van heel dichtbij meemaken hoe de zeehonden gevoerd worden en er is nog veel meer te beleven!

Kinderen vinden het ook geweldig om zeehonden in het wild te spotten. Dat kan tijdens een tocht met een garnalenkotter op de Waddenzee.

Nog meer kindvriendelijke recreatiemogelijkheden op Texel:

Voorkinderen_speelwrak

Eendekooi bezichtigen bij Dijkmanshuizen

Aan de oostzijde van het Waddeneiland Texel ligt de eendenkooi verscholen in het kooibos. In de eendenkooi bij Spang kun je zien hoe de kooiker hier vroeger eenden ving. Bezoek ook het kooikerhuisje met mini-expositie over het aloude ambacht.

Piratenschip

Bij de jachthaven in Oudeschild ligt een 32 meter lang piratenschip met touwen, netten en een uitkijktoren. Tikkeltje te moeilijk voor je kleine broertje, maar jij redt dat wel. Een geweldige uitdaging voor kinderen. Gratis toegang. Meer informatie op www.waddenhaventexel.nl.

Het Sommeltjespad

De kleintjes zijn gek op het Sommeltjespad. Dat is een kindernatuurpad door het bos. Je kunt er zelf de weg zoeken langs ‘sommeltjes', een soort Texelse kabouters. Grotere kinderen kunnen natuurlijk ook een wedstrijdje doen: wie het eerst de aanwijzingen vindt.

Dit pad van 1,5 km lang door het Texelse bos is speciaal gemaakt voor kinderen van ca. 3 tot 8 jaar. Langs de route valt voor kinderen van alles te ontdekken. Van een uil in een boom tot sommeltjes die onder de boomwortels wonen. Volgens overlevering zijn sommeltjes aardmannetjes die in de sommeltjesberg net buiten het dorp De Waal woonden. In de 18e eeuw werden ondeugende kinderen uit De Waal bang gemaakt met de sommeltjes uit het bergje.

Beginpunt wandelpad: Pelikaanweg nabij De Koog.

Zwembaden

Er is een fantastisch verwarmd open lucht zwembad in Den Burg: Zwembad Molenkoog.

Landgoed De Bonte Belevenis

Bij Landgoed De Bonte Belevenis ben je wel even bezig. Op een prachtige plek aan de duinen bij Den Hoorn zijn in twee boerenschuren verschillende ambachten gevestigd zoals een zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij, kaarsenmakerij en distilleerderij. Ambachtslieden laten zien hoe de verschillende producten gemaakt worden. Met de Ambachtstrippenkaart kun je ook zelf aan de slag. Je vader vindt het vast wel leuk om een kijkje te nemen in de bierbrouwerij. Je kunt er ook met z'n allen op de familieschommel in de speeltuin en bij de boerderijdieren kijken. Voor informatie over openingstijden en het programma zie de website van Landgoed De Bonte Belevenis.

Kinder Speelparadijs Texel

Glijbanen voor kinderen

Klimmen, klauteren, glijden, springen en nog veel meer in het overdekte Kinder Speelparadijs bij De Cocksdorp. Leef je uit in de ballenbak terwijl je ouders meekijken vanaf het terras. Dagelijks geopend. Gratis entree.

Kinder Speelparadijs Texel, Vakantiecentrum De Krim, Roggeslootweg 6, 1795 JV De Cocksdorp tel. 0222-390115.

Speeltuinen vind je trouwens ook in het Dennenbos, zoals het speelveld aan de Ploeglanderweg, de zandbak bij de Eksterlaan en de grote speelkuil tussen de Nattevlakweg en de Heidevlakweg.

Klif 12 Kindertheater

Klif 12 KindertheaterIn de vakantieperioden geeft het team van Klif 12 kindervoorstellingen. Een familieprogramma voor iedereen van 4 tot 84 jaar! Veel pret, maar ook spanning en avontuur voor de kinderen en humor en amusement voor de volwassenen in theaterrestaurant Klif 12 in Den Hoorn. Voorstelling duurt ca. 1 uur. Met desgewenst een kinderdiner na afloop. Natuurlijk is de hele familie welkom.

Kindertheater-Doe-Maar-Mee restaurant In de maanden juli en augustus is er Kindertheater-Doe-Maar-Mee theater van Klif 12 in Den Hoorn. Het diner zit vol verrassingen en duurt ca. 3 uur. In het theaterrestaurant, dus aan het eind is er een buffet met alleen maar dingen die kinderen lekker vinden...

Zie de website van Klif 12 voor actuele informatie.

Garnalenkotter

Een tocht met een garnalenkotter is een avontuur voor groot en klein. Garnalen vangen (en eten) en zeehonden kijken. Zie de bedrijvengids voor de garnalenkotters. (TX).

Avontuur in de Meeuwenkolonie

Ben je nog niet op stap geweest met de boswachter? Er zijn op Texel veel leuke kinderexcursies, zoals een spannend bezoek aan de meeuwenkolonie. Voor een trip naar de meeuwenkolonie moet je wel stalen zenuwen hebben, want die vogels willen nog weleens een duikvlucht maken naar een indringer. Goed dat die boswachter in de buurt is. Wel schattig hoor, die kuikentjes. Voor het boeken van een excursie zie de website van Staatsbosbeheer.

Pruttrappen

Pruttrappen en vissen op het wad is natuurlijk wel heel leuk. De gids zorgt ervoor dat je ook weer veilig vaste voet aan land zet. Meer informatie bij Rederij de Vriendschap.

Schemerschim

De Schemerschim kun je ook maar beter niet alleen tegenkomen in het donker... Ga op zoek naar de schim samen met een medewerker van Ecomare.

Zie voor meer informatie over de Schemerschim de website van Ecomare.

Knapzakwandeling

Met de knapzak op avontuur

Op Texel kun je een knapzak kopen met ontdekwandelingen speciaal voor kinderen. Er zitten allerlei opdrachten bij. De knapzak kost € 8,95 Deze kunt u kopen bij het VVV kantoor of bij Ecomare.

Juttersmusea

Texel heeft maar liefst 2 juttersmusea:
* Kaap Skil, bij de haven van Oudeschild heeft behalve een grote juttersafdeling onder andere een duikboot waarmee je een avontuur beleeft in de Waddenzee en oude zeerotten geven er regelmatig demonstraties touwslaan en visroken.
* In Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora nabij De Koog vertellen jutters hun sterke verhalen. Behalve strandvondsten zijn er ook oude motoren en tractoren te zien.

Waterspeelplaats bij de Jachthaven 

De speelplaats is ’n grote stellage van aaneengesloten roestvrij stalen speelelementen en enkele losstaande speeltoestellen.
Met een handpomp wordt zeewater vanuit de haven opgepompt.

Via allerlei goten, sluizen, bakken, waterraderen en andere mechanieken vloeit dit water weer terug in de haven. 

Sommeltjespad

070409 Sommeltjespad KdJ72bbcb
lammetje voeren fwVVVTexel
picknick4 fotoTessaJol